Bole vas noge često i otiču – evo šta to može značiti, koja bolest u pitanju – pogotovo ako osjetite da vam je “utrnula” noga

0

Znakovi bolesti mogu biti oticanje nogu, trnci ili bol, odnosno ako ste na dodir osjetljivi. Morate dobro da zapamtite ove stvari ukoliko vas često bole noge. Stvari koje nisu nikako bezazlene, i koje mogu da izazovu veliki problem poslije ukoliko ne pristupite problemu ozbiljno.

Vaskularni hirurg dr. Dario Jocić u Novom jutru govorio je o trombozi, greškama koje ljudi rade pijući “aspirin” i “kardiopirin”, a potom se dotaknuo simptoma koje mnogi ne prepoznaju. Doktor Jocić je pojasnio da se venska tromboza najčešće javlja u donjim ekstremitetima, odnosno nogama, te da postoje simptomi koji na to upozoravaju. Povišen D dimer sam po sebi ne ukazuje na trombozu, ali se obično javljaju i ove bolesti.

Venska tromboza je opasna zbog nastale plućne embolije, koja može biti opasna po život. Venska tromboza se najčešće javlja u donjim ekstremitetima. Simptomi venske tromboze nisu isti za površinsku i duboku – rekao je, objašnjavajući razlike.

Tromboza površinskih vena dat će crvenilo, tvrdoću na dodir, kao i bol. Duboka venska tromboza će se, osim ovih simptoma, očitovati i oticanjem. Kada su u pitanju trnci u nogama, liječnik je rekao da oni nisu simptom tromboze, već drugih vrsta bolesti.

Trnci u nogama sami po sebi nisu znak tromboze, oni su nekako specifičniji za bolesti kralježnice, rekao je ovaj priznati hirurg.

Nadamo se da ste ovo shvatili ozbiljno i da nećete da čim zatvorite ovaj tekst zaboravite šta smo pisali. Ovo su stvari jako ozbiljne i tako shvatite.

Dijelite ovaj članak sa vašim prijateljima, kako biste nekome pomogli na vrijeme