Bol u ramenu može da bude SIMPTOM ozbiljne bolesti: Ako uočite i ove signale javite se LJEKARU

0

Prema NHS-u, spavanje u nezgodnom položaju ili preopterećenost su dva uobičajena uzroka bola. Međutim, u nekim slučajevima, bol u ramenu može biti simptom akutnog holecistitisa, opasne bolesti koja pogađa žučnu kesu. Brz, jak bol koji zrači u desno rame obično počinje u gornjem desnom dijelu stomaka (abdomena).

Nelagodnost se može pojačati kada duboko udišete i može trajati nekoliko sati. Žuč, tečnost za varenje, zaglavi se u žučnoj kesi, uzrokujući bolest. U većini slučajeva, ovo se događa kao rezultat žučnih kamenaca koji blokiraju cijev koja odvodi žuč iz žučne kese. Žuč se nakuplja u žučnoj kesi kada je ova cijev blokirana žučnim kamencem. To može dovesti do edema i infekcije, kao i do iritacije i pritiska u žučnoj kesi. Zbog mogućnosti komplikacija, uključujući sepsu i smrti, akutni holecistitis može biti ozbiljan. Odmor, intravenske tekućine i antibiotici su obično potrebni za liječenje, koje se radi u bolnici.

Nakon početnog liječenja, može se savjetovati uklanjanje žučne kese kako bi se zaustavio ponovni pojav akutnog holecistitisa. Ispod vaše jetre u gornjem desnom uglu vašeg abdomena, vaša žučna kesa je mali organ u obliku kruške. Nakon obroka, jetra proizvodi žuč, koju je žučna kesa odgovorna za skladištenje i otpuštanje u tanko crijevo.

Šest drugih znakova akutnog holecistitisa

znojenje
gubitak apetita
izbočina u stomaku
visoka temperatura (groznica)
žutilo kože (žutica)
mučnina i povraćanje

Internet je mjesto na kojem možemo pronaći razne trikove koji u neku ruku mogu da nam pomognu da shvatimo neke stvari i da znamo da se izvučemo iz nekih neugodnih situacija kada se nađemo u njima. Današnji članak je bio vezan za temu zdravlje i nadamo se da vam je bio od koristi.