BOL U PUPKU MOŽE DA BUDE ZNAK OZBILJNIH STANJA: Ako osjetite ove simptome odmah se javite ljekaru Share

0

Obratite posebnu pažnju na prirodu vaše boli i sve povezane simptome kako bi vaš liječnik mogao identificirati osnovni razlog i odabrati najbolji način djelovanja za vas. Oštar, umjeren, trajni, povremeni ili kontinuirani bol se može pojaviti u pupku. Mogli biste jednostavno imati nelagodu u blizini pupka ili možete doživjeti agoniju u cijelom tijelu. Brzo rješenje za bol je moguće u određenim slučajevima, ali u drugim slučajevima može biti potrebno liječenje ili čak operacija. Vaš ljekar i vi možete odrediti razlog boli na osnovu vrste bola koju doživljavate.

Poiedini simptomi skupa sa bolom u pupku mogu ukazivati da vam je potrebna hitna medicinska pomoć, a to su:

– konstantan bol koji traje više od četiri sata
– povraćanje krvi
– kratak dah, zajedno sa bolom u grudima koji se širi u vilicu, ruku ili vrat
– bol u grudima pri naporu
– krv u stolici.

Prema “Healthline”, hernija može biti uzrok oštre nelagode u blizini pupka koja se pogoršava kada kašljete ili se naprežete. Najtipičniji simptom je kvržica na pupku, a možete imati i nelagodu u preponama. Osjetljivost u pupku je znak Kronove bolesti kao i kile. Proljev, bolovi u stomaku, iscrpljenost i gubitak težine su među znakovima i simptomima Kronove bolesti, koja se često razvija postepeno. Ova upalna bolest crijeva može zahvatiti tanko crijevo u blizini pupka.

Ostala područja želuca također mogu osjetiti bol od toga. Upala zglobova, perianalna fistula i čirevi su neki dodatni, teži simptomi. Kada imate nelagodu u pupku i nadimanje, postoji nekoliko mogućih objašnjenja. Probavne smetnje su najtipičnije i najmanje ozbiljne. Osim gore navedenih simptoma, probavne smetnje mogu uzrokovati i mučninu, osjećaj sitosti prije završetka obroka, nelagodu nakon obroka i bol oko pupka i neposredno ispod grudne kosti.