BJEŽAT ĆE GLAVOM BEZ OBZIRA, SAMO 1 STVAR VAM TREBA: Evo kako otjerati zmije iz blizine vaše kuće ili dvorišta

0

Svako ko vidi zmiju u svom dvorištu mrzi je. S druge strane, zmije su ključni prirodni predatori koji efikasno upravljaju populacijom miševa, pacova i drugih potencijalno opasnih glodara. Budući da glodari često koegzistiraju sa ljudima, zmije ulaze u domove iz potrebe, odnosno želje za hranom. Zmije su česte na ovim lokacijama zbog umjerenog okruženja. Kako prenosi Jutarnji.hr, ovdje je zastupljeno 14 vrsta, od kojih su samo tri otrovne: poskok, šarka i balkanski šargan. Ostalih 12 vrsta su neotrovne i sigurne.

Ako živite u regiji u kojoj preovlađuju zmije, postoji velika mogućnost da jednog dana izađete napolje u svoje dvorište i suočite se licem u lice sa nepoželjnim posjetiocem. Budući da se mnogi ljudi boje zmija, možda bi bilo teško razmišljati jasno kada nam se jedna pojavi na vratima. Stoga vam dajemo savjete kako da danas držimo zmije podalje od našeg doma.

Kako bi se smanjila količina lokacija na kojima se zmija može zavuć, sakriti i izgraditi gnijezdo, održavanje čistoće okoline prva je linija odbrane od zmija u zajednicama. To se postiže rutinskom košenjem trave i uklanjanjem kamenja, građevinskog otpada, starog metala i drugog sličnog smeća.

Kako bi se smanjio broj miševa koji im služe kao izvor hrane, ključno je redovno istrebljivati ​​područje u kojem žive. Koristite amonijak da spriječite zmije da uđu u vaše dvorište ako se čini da to često čine. Amonijak je miris koji gmizavci mrze. Dakle, potopite neke stare krpe ili odjeću u amonijak i razbacajte ih po dvorištu.

Pospite sirće oko perimetra vašeg bazena kako biste spriječili zmije i insekte podalje. Suprotno popularnom vjerovanju, zmije ne vole ljude jednako kao i mi. Dajući im do znanja da tamo boravite, možete spriječiti zmije da uđu u vaše dvorište. Kako? Nakon češljanja kose, kosu koja vam je ostala na četki pobacajte po rubovima dvorišta. Kada zmija namiriše kosu, pobjeći će.