“Bila sam čistačica u Bosni za 150 evra na mesec: Udala se u Švedsku, naš čovek, kad sam preselila otvaram frižider, tek ono..”

0

Svi su svesni ekonomske situacije u svetu a i kod nas. Poznato je da na Balkanu trenutna situacija već odavno nije dobra. Zbog svega toga, gotovo svaka žena se tokom letnih godišnjih odmora trudi da upozna nekog iz inostranstva, kako bi se kao što bi mi rekli “dobro udala”.

Mi vam na ovu temu danas donosimu jednu priču iz susedne Bosne i Hercegovine, tačnije iz grada Bugojna. U pitanju je jedna devojka koja ima 26 godina i koja je živela sa svojim roditeljima koji su u penziji. Pošto ovaj gradić inače nije metropola i nema preteranu perspektivu, ona je bila primorana da radi sve i svašta kako bi opstala. Između ostalog, radila je kao spremačica i higijeničarka u Osnovnoj školi u Bugojnu i imala je veoma mizernu platu. Preko svoje rodice je upoznala jednog čoveka koji inače radi u inostranstvu, tačnije u Švedskoj poslednjih 15. godina.

Njih dvoje su par puta izašli na kafu i svideo joj se. On je inače bio razveden, ali nije imao dece. Konačno su ušli u vezu i on joj je predložio da ode sa njim u Švedsku. Ona je naravno pristala, jer nije imala šta da izgubi. Za godinu dana su dobili i dete. Ona je rekla da je to sasvim drugi život za razliku od onog koji je do tada živela.

Međutim, nakon par meseci on je krenuo da sve češće ne dolazi kući, a i platu nije donosio. Ona je shvatila da on voli mnogo da kocka. Ona mu je rekla da od plate mora kuputi podmiru, platiti račune, a ostatak da može prokockati. Međutim, iduće dve plate to se nije promenilo. Odlučila je da se sa detetom vrati u Bugojno.