BILA JE NAJLJEPŠA GLUMICA JUGOSLAVIJE ! MIJENJALA JE IME I VJERU DVA PUTA, A ZBOG NJEGA SE ODREKLA SVEGA !

0

Ita Rina je rođena kao Italina Lida – Ida Kravanja 1907. godine, u Divači. Umrla je kao Tamara Đorđević, 1979. u Budvi.

Njen život je bio poput nekog dobro izrežiranog filma, pun uspona i padova. Zarad karijere odrekla se toplog doma, dva puta je odlučila da mijenjala ime, a propustila je i velike životne šanse.


Prvi izbor za mis Jugoslavije održan je 1926, i tada se čulo za Italinu Lidu, odnosno Idu Kravanju iz Divače kod Trsta. Lida odnijela pobjedu na takmičenju za mis Ljubljane, a zatim postala i mis Slovenije. Njoj je majka branila da se pojavi na finalnom izboru za najljepšu Jugoslovenku, ali je ona posljednjim vozom stigla u Zagreb u trenutku kada je žiri već birao najljepšu od tri finalistkinje.

Ispostavilo se da joj je taj dolazak u Zagreb promenio život iz korijena.

Njenu ljepotu primjetili su njemački filmski producenti, pa je nakon kraćeg ubjeđivanja sa majkom, koja joj je branila put u Berlin, tada 20-godišnja Ida pobjegla od kuće i vozom otputovala za Berlin, gdje je potpisala ugovor sa jednom producentskom kućom.

– Kamere su počele da zuje. Svuda oko mene bili su kablovi. Neki potpuni stranci piljili su u mene, došaptavajući se među sobom. Govorili su mi da vrištim, da se smejem, mašem i plačem. Mislim da sam najprirodnije izgledala u scenama u kojima sam plakala. Bilo je dovoljno samo da se prisetim koliko sam daleko od kuće i kako sam obmanula majku – prisjećala se Ita svog prvog iskustva.

Ита Рина — Википедија

Veoma brzo Ida je dobila bolju ponudi i odlučila je da raskine ugovor i potpiše novi sa jednom velikom produkcijskom kućom koja je od mlade glumice tražila da promjeni ime. Od tada ona je ponijela ime Ita Rina.

Fanovi su je obožavali, a kritičari hvalili njenu “slovensku ljepotu” i dar za glumu. Dobijala je na stotine pisama obožavalaca i uslijedila je i ponuda za nastavak karijere u Holivudu.

Međutim, na vrhuncu slave, 1931. Iti je srce ukrao Miodrag Đorđević, inženjer iz Beograda i ona je riješila da sve ostavi i uda se za njega. Promjenila je vjeru prešavši u pravoslavlje i poslije selidbe u Beograd po drugi put u životu uzela je i novo ime – Tamara Đorđević.