BILA JE JEDNA OD NAJLEPŠIH SRPSKIH GLUMICA, A SVI SU UMIRALI OD STRAHA ZBOG NJE- Bila je srpska HOROR ikona, a umrla je ZABORAVLJENA OD SVIH (FOTO)

0

Svi koji su živeli u doba Jugoslavije se većinom rado sećaju tih vremena. Mnogi ljudi kada im se pomene Jugoslavija se sete brojnih filmova koji su proizašli iz toga vremena. Jedno je definitivno, a to da smo imali bogatu kinematografiju, a brojni filmovi su i svetski nagrađeni.

Ono što je zanimljivo je to da su Jugoslovenski filmovi imali jedan šablon, pa mnogi pamte brojne “partizanske” filmove. Tu si i mnogobrojne komedije i drame. Ono što nije bilo karakteristično za jugoslovensku kinematografiju su horor i triler filmovi. Njih je bilo dosta manje i većinom su to bili neki eksperimentali projekti, od kojih je jedan itekako uspeo.

Mnogi od vas se sećaju filma pod nazivom “Leptirica” i još uvek im se digne kosa na glavi kada čuju za taj film. Svi se nerado sećaju glumice koja je glumila ulogu tajanstvene vampirice. Inače se zove Mirjana Nikolić, te nakon te uloge nije ostvarila veliku glumačku karijeru. Ona je inače završila istoriju umetnosti, pa je zbog svoje lepote dobila svoju prvu ulogu u filmu “Silom otac”. Inače rediteljka Soja Jovanović ju je slučajno zapazila na ulici, te se oduševila njenom lepotom.

Film “Leptirica” je zlatnim slovima upisan u istoriju jugoslovenske i srpske kinematografije. Emitovan je na svim kontinentima te su o njemu pisali mnogi. Reditelj je Đerđe Kadijević. Kako je Kadijević rekao, on je Mirjanu izabrao za ulogu zbog njene ljupkosti. Kako kaže trebao mu je određeni kontrast spram čudovišta kojeg je igrala. Film “Leptirica” je koristio priču Milovana Glišića pod nazivom “Posle dvadeset godina”.