Baklava je desert koji vuče korijene s Orijenta.Mnogima je omilejna poslastica a nije teška za pripremu.  Njegova priprema uključuje slaganje brojnih listova tijesta koji su tanko razvaljani, sa obično desetak ili više slojeva ukupno. Između ovih slojeva se naizmjenično dodaju mješavina fino mljevenih oraha i ribanog tirita tijesta. Nakon što se duže vreme peče na niskoj temperaturi, zatim se reže na komade u obliku dijamanta. Nakon toga se zalijeva sirupom na bazi slatke vode poznatim kao agda. Sirup se pravi kuhanjem mješavine šećera i vode zajedno.Baklava je uobičajeno jelo i na Balkanu i na Orijentu. Vjeruje se da je nastao u Armeniji, međutim, zbog ogromnog broja varijacija, postoji spekulacija da je možda potjecao iz Grčke ili čak Arabije. U Bosni i Hercegovini se na baklavu obično gleda kao na desert rezerviran za posebne prilike. Bošnjaci ga obično pripremaju u čast Bajrama, dok ga Hrvati i Srbi u regijama poput srednje Bosne, Posavine i Slavonije pripremaju za Božić.

Kora za baklavu je teška ukupno 500 grama.
Potrebna količina oraha za recept je 200 grama, iseckanih na sitno.
250 grama mljevene plazme.
Potrebna količina griza je tačno pet kašika.
Recept zahteva pet kašika šećera.
Jedan i po decilitar gazirane vode.

preliv:
Dva decilitra ulja.
Da napravite sirup:
Tačna mjera potrebnog šećera je 700 grama.
Potrebna zapremina tečnosti je tačno 5 decilitara vode.
Jedan komad citrusnog voća, tačnije pola limuna.

priprema:
Započnite kuhanjem sirupa. Pomiješajte šećer i vodu u posudi i kuhajte 4 do 5 minuta. Kada završite, dodajte sok od pola limuna u smjesu. Ostavite da se sirup ohladi prije upotrebe. U posudi pomešajte seckane orahe, plazmu, griz i šećer. Smjesu prelijte gaziranom vodom i dobro promiješajte. Pakovanje kore sadrži ukupno 20 listova. Za izradu jedne rolne potrebne su dvije kore, što znači da pakovanje može dati do 10 rolni.
Za premazivanje kore i prekrivanje rolata potrebno nam je ukupno 1 dcl ulja.
Počnite slaganjem jedne kore pre nego što dodate drugu koru na vrh. Zatim premažite krajeve kore i dodajte dve kašike fila pre nego što zarolate. Ponovite ovaj postupak za sve kore. Kiflice stavite na pleh koji ste premazali masnoćom i narežite na manje komade. Zagrijati 1 dcl ulja i preliti preko kiflica. Baklavu pecite na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Kada se ispeče, vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i pustite da se kiflice umoče u sirup.