Bajden ponosno najavio: “Svete, Amerika se vratila, vratili smo se! Vodim ovu SVETU ZEMLJU U NOVU ERU, NOVE POBEDE – SVET ĆE PONOVO DA BUDE SIGURAN”

0
201

Novi predsjednik Amerike Joe Biden najavljuje spektakularno vezano za temu vanjskih poslova i diplomacije.”Amerika se vratila, naša diplomacija se vratila”

“Radit ćemo na unapređenju odnosa sa saveznicima ,pojačat ćemo borbu sa pandemijom i klimatskim promjenama, a i u borbi za jačanje ljudskih prava”, rekao je Biden, te na taj način uputio direktnu poruku svim američkim ambasadorima širom planete.

“Trebate zadržati integritet u svemu što radite,nastojati da izgradite povjerenje u SAD širom svijeta jer naše diplomate trebaju predstavljati istinske vrijednosti SAD”, zatražio je Biden od američkih diplomata jer je vanjska politika promovisanje interesa naroda Sjedinjenih Američkih Država, te da je dosta posla ispred njih.

“Moramo raditi, moramo obnoviti narušene odnose, a vi predstavljate srce i dušu onoga što je ova zemlja i svijet, jer kad svijet gleda vas, onda vidi Ameriku. Neka vas Bog blagoslovi.”

Savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, je prije Bidenovog govora u State Departmentu, najavio da SAD prestaje da daje podrške ofanzivnim operacijama pod pokroviteljstvom Saudijske Arabije u Jemenu, naglašavajući da je to imalo posljedicu nastajanje najgore svjetske humanitarne krize.

Pozivajući se na broj civilnih žrtava bombardovanja, na ubitstvo Jamala Khashoggija, saudijskog novinara i kolumniste Washington Posta, od strane saudijskih sigurnosnih agenata 2018, dvostranačka većina u Kongresu je izglasala prekid podrške saudijskoj kampanji.
Ranije je Donald Trump koristio svoj veto da blokira ovaj potez.

Osim toga, SAD će zamrznuti prodaju oružja za Saudijsku Arabiju i imenovati posebnog ambasadora u Jemenu koji će da izvrši veći pritisak da se postigne trajni mirovni sporazum.