Amerikanka zadivljena turskim serijama – prešla na islam – “To mi je otvorilo oči, sada sam veliki vjernik”

0
54

Mještanka malog i mirnog kraja savezne američke države Wisconsin rekla je u razgovoru s novinarom AA da je serija “Ertugrul“ imala veliki uticaj na nju te da da je zbog nje prešla na islam. Popularnu seriju je našla na Netflixu u periodu kada je imala određenih mentalnih i moralnih padova.

“Serija obrađuje jedan historijski period o kojem nisam ništa znala. Ono što sam u seriji vidjela o Allahu, islamu, miru, pravdi i pomoći nužnima mi je posebno privuklo pažnju. Vjerske poruke, dijalozi u seriji na temu vjere otvorili su neku novu vrijednost mom životu. Riječi Ibn-i Arebija su me tjerale na razmišljanje, a vrlo često izazivale i suze u očima“, ispričala je ova žena.

Serija ju je toliko zainteresovala da je počela istraživati o osmanskoj istoriji i islamu, samo seriju “Ertugrul“ jr odgledala četiri puta i kaže da je trenutno gleda i peti put.

“Dobro je što sam je gledala, jer mi je ta serija otvorila oči i upoznala me sa islamom“, kazala je.

O samom islamu je počela mnogo da čita,čitala je i prevod Kur’ana, a onda je odlučila da pređe na islam. Obratila se vjerskom službeniku u mesdžid u svom kraju i onda po uputama obavila ceremoniju prelaska na islam. Izabrala je ime Hatidža (Khadija).

“Bila sam baptistička katolkinja,ali sam počela ozbiljno da se interesujem za islam. To što sam naletjela na seriju mi je bio znak ,gledanjem serije se smanjivao broj upitnika u mojoj glavi i na kraju mi se sve posložilo“, kazala je Hatidža.

“Iz mesdžida sam otišla kod prijatelja i rekla im da sam postala muslimanka, a oni su me ušutkivali. Ljudi smatraju da mi je ispran mozak zato više i ne ulazim s njima u rasprave o vjeri.“, kazala je Hatidža i dodala da su neki je izgubila neke prijatelje čak su je “blokirali” na društvenim mrežama.

Ostatak tekstova OVDJE