Ovu uslugu mogu da koriste roditelji djece do 3 godine starosti.

Ako imate sreće da živite u određenim djelovima Njemačke, Austrije, Švicarske i Luksemburga, u svakom trenutku možete pozvati hitnu pomoć za vas i vašu uplakanu bebu.

Nakon što je Dara Filds na Tviteru objavila da u Berlinu postoji usluga hitne pomoći za nemirne bebe, odnosno preumorne majke, interesovanje za ovakvom vrstom “usluge” je naglo poraslo.


Naime, ova nesvakidašnja ordinacija nudi uslugu pod nazivom “Schreibaby Ambulanza”, što u prevodu znači Ambulanta za uplakane bebe, a za cilj ima da spase roditelje od „neopisivih poteškoća i iscrpljenosti bez presedana“.

Cilj je pružiti podršku novim majkama u trenucima očaja, straha i iscrpljenosti koje često osjećaju dok balansiraju između sopstvenog fizičkog oporavka i uplakanog novorođenčeta.

Kada hitna pomoć stigne, roditelji se podstiču da se distanciraju, ali i motivišu da nauče inovativne načine za brigu o potrebama svoje bebe.

Ovu uslugu mogu da koriste roditelji djece do 3 godine. Pomoć im pružaju socijalni radnici, nastavnici i psiholozi, koji djele savjete o spavanju, ishrani, ponašanju i bilo čemu drugom što može povećati stres i iscrpljenost kod roditelja male djece.

Prema Američkom psihološkom udruženju, jedna od sedam žena doživljava postporođajnu depresiju, a studija iz jula 2022. objavljena u Journal of Psichiatric Research pokazuje da su stope značajno porasle od početka pandemije koronavirusa.

Studija iz 2019. objavljena u časopisu Academic Pediatrics otkrila je da žene koje imaju “nemirne” bebe dvostruko češće imaju umjerene do teške simptome depresije.

Kakvo je vaše mišljenje,i da li mislite da bi ovakav vid pomoći i na Balkanu dobro došao?