Trenutno Vijesti

ALARMANTNO: UVODI SE VANREDNO STANJE I POLICIJSKI ČAS U SRBIJI?! Dr Kon se HITNO oglasio

Iako smo se svi ponadali da će pandemija korona virusa oslabiti, pokazuje se da nismo imali nikakve osnove za to. Stručnjaci su cijeli ljetni period upozoravali građane da nas u jesen čeka veliki problem posebno što će pored korone doći i do pojave sezonskih infekcija poput gripe. Iako se gripa još nije ni pojavila, korona ponovo hara i skoro sve države bilježe rekordne brojeve zaraženih od samog početka pandemije.

I mada se nakon ekonomske krize kou je izazvao karantin koji je uveden u martu i aprilu mjesecu, govorilo da e elokdaun eće ponoviti, neke vlade se zbog eksponencijalnog rasta zaraženih i straha od preopterećenosti i sloma zdravstvenog sistema, odlučuju na uvođenje policijskog sata i ograničavanje kretanja građana. Tako je u Francuskoj u Parizu i još nekim velikim gradovima koji su velika žarišta uveden policijski sat koji je na snazi od 21 sat uveče do 6 sati ujutro, a u Češkoj je zabranjen rad kafićima i restoranima.

Nastava u školama se prebacuje na online režim a savjetuje se i firmama kod kojih je to moguće da uvedu rad od kuće. I susjedne države, Slovenija, Hrvatska i Crna Gora kao i Bosna i Hercegovina bilejže veliki skok broja zaraženih dok je u Srbiji stanje još uvijek pod kontrolom, mada se i ovdje povećava broj zaraženih. Član kriznog štaba doktor Tiodorović je rekao da će se vjerovatno i u Srbiji desiti porast broja zaraženih, a ako on bude iznosio na dnevnoj bazi 500 osoba, vjerovatno će se opet zatvoriti škole i fakulteti.

Kada je u pitanju uvođenje vanrednog stanja kakvo smo imali u Srbiji, doktor Kon je rekao da se to najvjerovatnije neće ponoviti, ali d aje moguće da dođe do zabrane kretanja i strožih mjera u nekim područjima koja budu velika žarišta. Za sada Beograd nije kritičan, ali su se kao najveća žarišta pokazali Kraljevo i Kragujevac.

Oglasi – Advertisement