AKO VAS UBODE STRŠLJEN: Ovo uradite odmah kako biste izbegli alergijsku reakciju i spasili sebi život!

0

Kao što znamo, dolaskom ljeta potpuno se budi cela priroda, a pod time se podrazumevaju i brojni insekti koji su zastupljeni tokom ljeta. Vrlo često kada kažete insekti, mnogi nemaju lepo mišljenje za njih. Pošto ljeto mnogi ljudi iskorištavaju kako bi sedeli na otvorenom, jer im je dosta hladnog vremena i boravka u kućama, napolju ih dočekuju razni insekti koji i nisu baš čovekovi dobri prijatelji.

To su pre svega komarci, dosadne muhe, ose i na kraju stršljenovi čiji ujed može biti koban za čoveka te da izazove neke velike problema. Zaista je mnogo vrsta i podvrsta ovih insekata, tako da ih mnogo ima i na Balkanu. Ubod stršljena može da izazove anafilaktički šok što je jako opasno stanje. Ono što bi vam svako dao za savet je da maksimalno izbegavate mesta u prirodi gde ima ovih insekata. Ukoliko imate baštu ili dvorišta onda trebate voditi računa i biti oprezni kada ih uočite u blizini.

Ono što savetuju stručnjaci ukoliko vas ubode jedan stršljen je to da pokušate odmah izvaditi žaoku, te staviti hladan oblog. Ukoliko se radi o malom ubodu, onda ćemo za posledice imati crvenilo i osećaj svraba. Takve situacije mogu proći za nekih pola sata ili sat. Ukoliko je osoba alergična ili osetljiva inače na ovakve i slične stvari, ubod ovog insekta može prerasti u ogromno oteknuće i cele ruke ili mesta gde je ubod.

Ukoliko je žaoka ostala u koži, onda je pokušajte izvaditi sa ravnim nožem, ali nikako sa pincetom, jer bi tako samo oslobodili otrov i mesto da žaoka uđe dublje u kožu. Ono što je svakako najgore je da vas ujede upredelu vrata te u tim slučajevima je potrebno hitno da se javite kod lekara, te tada može uslediti anafilaktički šok i gušenje. Više o ovoj temi pročitajte ovde.