AKO SE TEŠKO PENJETE UZ STEPENICE, MOŽDA JE TO ZNAK: Ovaj vitamin nedostaje mnogima, a ne daje jasne simptome

0

Danas ćemo pisati o jednoj zanimljivoj temi koja se tiče vašeg zdravlja, a u pitanju je unos vitamina koji su vam potebni kako bi vaš organizam mogao normalno da funkcioniše, a o čemu je riječ pročitat ćete u nastavku članka. Lepa i Srećna napominje da nedostatak vitamina može potrajati dulje vrijeme i bez jasnih indikacija. Ovo je posebno točno za vitamin D, koji naše tijelo proizvodi nakon izlaganja sunčevoj svjetlosti. Kada postoji manjak ovog vitamina, simptomi mogu biti nejasni i varljivi. No, ako postoji bol u kostima, važno je bez odgađanja procijeniti njegovu koncentraciju. Srećom, to se lako može postići analizom krvi u laboratoriju.

Razine vitamina D koje se smatraju normalnim kreću se od 75 do 150 nanomola po litri, ili 30 do 60 nanograma po mililitru, ovisno o posebnom mjernom sustavu laboratorija. U slučajevima produljenog nedostatka vitamina D, pojedinci mogu doživjeti slabost mišića što može otežati jednostavne zadatke poput penjanja stepenicama ili ustajanja s niske površine. Osobe koje imaju druge simptome također se mogu osjećati umorno i imati jutarnju ukočenost, praćenu suhom kožom. Starije osobe i žene u menopauzi imaju veći rizik od prijeloma kostiju, ne samo tipičnih prijeloma koji zahtijevaju gips i posjet ortopedu, već i mikroskopski tankih prijeloma koji mogu zahvatiti kosti udova i kralježnice.

Kako bi se osigurala odgovarajuća razina vitamina D, stručnjaci savjetuju provođenje minimalno 15 minuta na suncu dva puta dnevno ili uzimanje dodataka vitamina D pod liječničkim nadzorom. Osim toga, osobama s kroničnim bolestima, dijabetesom, hipertenzijom ili opstruktivnim plućnim bolestima savjetuje se unos većih doza vitamina D. Šta vi mislite o ovome?