AKO PRIMIJETITE OVO NA KOŽI, OBAVEZNO TESTIRAJTE KRV: I ljekari ga često zamijene za običan osip, a simptom je teške bolesti

0

Često simptom teške i ozbiljne bolesti može da se pogrešno protumači kao obično kožno oboljenje.

Tako su stručnjaci rekli na šta trebate obratiti pažnju najviše, odnosno da provjerite da li je riječ o lupusu ili nije.

Na našem tijelu najveći organ je koža, mnogi od nas brinu zadržati što je duže moguće mladalački izgled, odnosno se da se izbjegnu bore, nekad se mogu vidjeti znakovi koji mogu da ukažu na bolest nekih drugih organa.

Ako se pojave iznenadna plikovi, promjene boje ili osipa mogu ukazati da je prisutna autoimuna bolest, virusa, alergije, ili srčane bolesti.

Na licu može da se javi osip koji je mnogo karakterističan, koji se pogrešno dijagnostifikuje često, a govori nam da se radi o teškoj bolesti.

Leptirski osip kako se zove koristi se kao marker da se identifikuje lupus.

Ukoliko crveni osim vidite preko mosta nosa ili obraza, postoji šansa kako je riječ o tzv. leptirskom osipu.

A kako navodi klinika Mejo, stanje kože koje se može manifestovati kao pojava ljubičastih, ružičastih ili crvenih pečata, a to može da se peruta, ili je riječ o glatkoj površini, pa se oboljei dio često nađe izdignut u odnosu na ostatak kože.

Kad je riječ o tzv. leptirskom osipu, on može da se pronađe i da nestane u roku od samo par dana ili nedjelja, simptom nekoliko raznih oboljenja, a među njima je lupus.

50% pacijenata sa lupusom može da razvije osim koji je oblika leptira, a to su pokazivala istraživanja Džona Hopkinsa u tom lupus centru.

Više o tome pročitajte OVDJE