AKO POJEDETE KAŠIKU MEDA PRED SPAVANJE, OVO ĆE SE DESITI SA VAŠIM TELOM: Od sad ćete uzimati SVAKO VEČE

0

Med je koristan kada se dodaje hrani ili pićima, ali šta se dešava ako popijemo kašiku meda neposredno prije spavanja? Zbog potrebe našeg mozga za glikogenom, koji uzrokuje da nadbubrežne žlijezde otpuštaju adrenalin i kortizol u tijelo, povremeno se budimo usred noći. Kašičica meda prije spavanja osigurat će miran san jer sadrži glikogen. Med ima antimikrobno dejstvo koje jača vaš imuni sistem. Ima termogeni učinak kroz ubrzavanje metabolizma. To znači da poboljšava cirkulaciju, što podiže tjelesnu temperaturu i pomaže u sagorijevanju masti bez napora.

Od davnina ljudi su koristili med i druge pčelinje proizvode kao hranu i lijek, kao i za njegu kože i tijela. Zima bez meda i drugih pčelinjih proizvoda nezamisliva je zbog kvaliteta koje med čine bitnom komponentom uravnotežene prehrane. Kvalitet meda i vrsta biljke od koje je napravljen utiču na njegovu terapeutsku efikasnost. Ima prepoznatljivu strukturu, a njegova antibakterijska i antioksidativna svojstva čine ga korisnim. Jednostavna hrana za varenje poput meda može brzo nadoknaditi iscrpljenu energiju, istovremeno osiguravajući dugoročnu fizičku izdržljivost i psihološku stabilnost. Sirovi med i propolis uključuju fitonutrijente za koje je dokazano da imaju svojstva prevencije ra*a.

Kada se kombinuju sa drugim lijekovima, flavonoidi koji se nalaze u medu, propolisu i polenu imaju značajan uticaj na prevenciju i terapiju tu*ora. I flavonoidi i antioksidansi imaju antimikrobna svojstva. Antioksidansi su prisutni u većim koncentracijama u tamnom medu nego u drugim vrstama meda, posebno medu od kadulje. Redovno konzumiranje meda povećava količinu antioksidativnih odbrambenih mehanizama u krvi. U prošlosti se med uglavnom koristio kao gorivo. Kako bi najbolje nastupili na Olimpijskim igrama u staroj Grčkoj, takmičari bi konzumirali med i suhe smokve. Zbog energije i srčane stimulacije, posebno se preporučuje sportistima koji se osjećaju umorno i iscrpljeno.