AKO PIJETE LIJEKOVE, NE UZIMAJTE VITAMIN C!: Farmaceutkinja upozorava – može doći i do TROVANJA!

0
186

Mnogi ljekari savjetuju svoje pacijente šta bi trebali uzimati i kako ih koristiti ali šta da im naglase uz preporuku lijekova i korištenje istih? O ovoj temi progovorila je Andrijana Cvijetinović, magistarka farmacije i specijalistkinja za biološke lijekove. 

Ono što trebaju farmaceuti raditi, jeste da uvijek naglase svojim pacijentima koji je ispravan način korištenja lijekova. Za takve savjete često upitaju stariji i dementni ljudi, pa imaju uz to i podpitanja. – rekla je Andrijana.

Pored njih, također ni trudnice ne bi trebale da uzimaju neke suplemente i lijekove zbog svog stanja, isto tako i djeca i omladina.

Kako Andrijana kaže, prije uzimanja lijekova svoje pacijente uvijek treba upitati da li su na nešto alergični, te da li ima nešto što oni već uzimaju. Vitamin C se nalazi u skoro svakom voću ili povrću, pa ga se treba izbjegavati u nekim slučajevima.

Ako ga piju ljudi koji već piju lijekove protiv povraćanja, u tom slučaju se Vitamin C treba izbjegavati jer se može doći do trovanja.

Dnevne potrebe vitamina C su oko 1.000 miligrama za odraslu osobu, a tokom pandemije preporuke su išle i do 2.000.

Kalcijum, kojim je mlijeko bogato, može stvarati supstance koje u gornjem dijelu tankog crijeva ometa dejstvo antibiotika.