AKO PIJETE KAFU S MLIJEKOM – EVO ŠTA SE DESI VAŠEM TIJELU: Dr Perišić otkriva 1 važnu činjenicu

0

Biste li radije pili piće sa ili bez mlijeka?

Prema riječima stručnjaka, preporuča se konzumiranje dvije velike šalice ili četiri male šalice kave dnevno. Stoljećima je opće poznato da je kofein, primarni sastojak kave, tvar koja stvara ovisnost, zbog čega pojedinci koji prestanu s konzumacijom mogu doživjeti učinak odvikavanja. To može rezultirati glavoboljama, osjećajem umora, au nekim slučajevima i depresijom.

Iako se kava često povezuje s negativnim učincima na organizam, ona ima i brojne pozitivne učinke. Jedna od takvih prednosti je njegova učinkovitost kao diuretik, ali važno je zapamtiti da se hidratizirate vodom kada ga konzumirate. Osim toga, kava sadrži vrijedne antioksidanse koji doprinose cjelokupnom zdravlju i dobrobiti. Iako je teško zamisliti život bez kravljeg mlijeka, ono, uz bijelo brašno, bijeli šećer i sol, postupno stječe neslavan ugled kao hrana. Nedavna istraživanja, međutim, sve više pokazuju da su mliječni proizvodi koji sadrže laktozu primarni uzrok želučanih problema.

Značajan udio Srba, u rasponu od 15% do 17%, ne može probaviti laktozu, što ukazuje na visok postotak intolerancije na laktozu u populaciji. Grčko stanovništvo je još jedan primjer intolerancije na laktozu, jer često ne mogu probaviti laktozu. Feta, koja je kisela i intenzivno se kuha, jedan je od rijetkih bijelih sireva koji mogu konzumirati osobe s intolerancijom na laktozu. Međutim, drugi bijeli sirevi nisu opcija. Osobe s niskom razinom enzima laktoze imaju simptome poput boli, nadutosti, podrigivanja i proljeva između 8 i 12 sati. S druge strane, ako nema intolerancije na laktozu, osobe su tolerantne na laktozu, tvrdi dr. Vojislav Perišić, gastroenterolog koji je nedavno gostovao na TV Prva.

Postoji teorija koja tvrdi da odrasli nemaju potrebu za mlijekom u prehrani.

Tijekom razgovora s profesorom iz Sheffielda, raspitivao sam se o potrebi mlijeka u našoj prehrani odraslih. Profesor je odgovorio da mlijeko nije neophodno za dobro zdravlje te je umjesto toga preporučio konzumiranje mesa i masti. Mlijeko je vitalno samo do dobi od 12 mjeseci, nakon čega više nije potrebno. Međutim, zbog svoje pristupačnosti i sadržaja kalcija, široko se konzumira. To je filozofija mlijeka, objašnjava dr. Perišić. Uvriježeno je mišljenje da nije preporučljivo kombinirati kavu i mlijeko zbog mogućnosti probavnih problema.