AKO OSJETITE UMOR I BOLOVE U MIŠIĆIMA, ODMAH KOD LJEKARA! SZO upozorava: Osoba može da bude zaražena mjesecima, a da NE ZNA

0

Prepoznavanje simptoma „bolesti spavanja“ ključno je za brzo djelovanje. Simptomi ove bolesti uključuju letargiju i ekstremni umor, kao i poteškoće u koordinaciji pokreta i jasnom razmišljanju. Važno je djelovati odmah nakon prepoznavanja ovih simptoma. Nedavno je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila pojedince koji su putovali u Afriku o potencijalnoj opasnosti od dobivanja “bolesti spavanja”, stanja uzrokovanog ugrizom zaražene muhe “ce-ce”.

Afrička tripanosomijaza, poznata i kao “bolest spavanja”, parazitska je bolest s formalnijim i stručnijim nazivom. Ovu bolest prenose muhe cece, koje su se zarazile parazitima od zaraženih ljudi ili životinja, a zatim grizu ljude. Ove muhe nalaze se samo u podsaharskoj Africi, a važno je napomenuti da samo određene vrste muha cece prenose bolest. Pojedinci koji žive u ruralnim područjima i koji se bave poljoprivredom, ribarstvom, stočarstvom ili lovom izloženi su najvećem riziku od infekcije. Nažalost, trenutno ne postoji dostupno cjepivo ili lijek za prevenciju afričke tripanosomijaze. Jedini dostupni tretmani su za one koji su već zaraženi bolešću.

Primarni pokazatelji ove bolesti su iscrpljenost, visoka tjelesna temperatura, migrene i bolovi u mišićima. Mjesto uboda kukca postaje bolno i nastaje rana. U slučaju da se ne riješi bez odlaganja, moglo bi biti kobno. Ako ste nedavno putovali i uočite bilo koji od navedenih simptoma, važno je da se što prije javite svom liječniku. Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala je “bolest spavanja” u dvije vrste, ovisno o tome koji je parazit prisutan u oboljeloj osobi. U zapadnoj i središnjoj Africi Tryponosoma brucei gambiense rasprostranjena je u 24 zemlje. Ovaj poseban soj čini 92% svih prijavljenih slučajeva i rezultira kroničnom bolešću. Zaražene osobe mogu ostati asimptomatske mjesecima ili čak godinama prije nego pokažu značajne znakove bolesti. Nažalost, u trenutku kada simptomi postanu vidljivi, središnji živčani sustav često je već pogođen.

Tryponosoma brucei rhodesiense još je jedna varijanta bolesti poznata kao bolest spavanja. Ovaj poseban soj prevladava u 13 zemalja raštrkanih po istočnoj i južnoj Africi. Iako čini samo 8% svih prijavljenih slučajeva, poznato je da uzrokuje akutnu bolest. Nakon što su pogođeni, prvi simptomi obično se manifestiraju unutar nekoliko tjedana ili mjeseci. Bolest brzo napreduje, a nije rijetkost da su zahvaćeni i drugi organi, uključujući i mozak.