Ako koristite antibiotike, OVO MORATE ZNATI!

0

Vjerujemo da je svako od nas barem jednom u životu pio antibiotsku terapiju. Ali ono što većina ljudi radi jeste da upravo ovu vrstu lijekova uzima “na svoju ruku” što je totalno pogrešno. Naime, sama riječ antibiotik potiče iz latinskog jezika i znači “protiv života” i obavezno je prepisuje ljekar. veoma važno je znati kako pravilno uzimati antibiotike što možete pročitati u nastavku teksta.

Antibiotik kao lijek djeluje na organizam tako što slabi ili uništava bakterije koje su napale organizam. Međutim većina populacije koristi antibiotike i kada su u pitanju virusne upale, ali tada antibiotici nemaju apsolutno nikakvo djelovanje. Postoje bakterije koje važe za normalne stanovnike našeg organizma, međutim postoje i mnoge druge koje unosimo raznim putevima.

Veoma je važno da svaki antbiotik prepiše vam vaš ljekar, jer u suprotnom mogu prouzrokovati neželjene efekte. U ovome članku vam donosimo nekoliko važnih informacija o tome, kako pravilno uzimati antibiotike. Prije svega potrebno je antibiotik unositi u organizam uvijek u isto vrijeme a ukoliko se desi da proputite termin nikada ne smijete uzimati duple doze.

Jedna od važnih stvari je da uz antibiotik uvijek morate koristiti i probiotik kako bi očuvali crijevnu floru te izbjegli neželjene efekte koje može uzrokovati antibiotik. Potrebno je pročitati uputstvo prije početka korištenja, a i bez toga sigurni smo da znate da je alkohol totalno zabranjen u toku antibiotske terapije. Veoma je važno pravilno uzimati terapiju kako bi postigli što bolji rezultat, ali opet naglašavamo da je isto toliko važno koristiti sigurne i učinkovite probiotike.