AKO JEDETE OVO VOĆE ZA DORUČAK NIKADA VIŠE NEĆETE OSJEĆATI NADUSTOST: Stručnjaci su složni da mijenja život na bolje

0

Nutricionisti su potvrdili da kivi nudi brojne dobrobiti, koje sežu izvan probavnog sustava i obuhvaćaju kožu i emocionalno blagostanje. Stručnjaci za prehranu klinike Mira + Cueto snažno preporučuju konzumaciju ovog voća nakon razdoblja putovanja i odmora. To je zbog njegovog pozitivnog utjecaja na zdravlje probavnog sustava, osobito u pogledu smanjenja upale u želucu koja može dovesti do probavnih problema i zatvora. Namirnica o kojoj je riječ ima visoku koncentraciju vlakana koja su i topiva i netopiva. Ovo svojstvo omogućuje zadržavanje vode i pospješuje kretanje hrane kroz probavni trakt, ublažavajući zatvor i upalu. Osim toga, posjeduje prebiotski učinak, koji djeluje na jačanje mikroorganizama prisutnih u probavnom traktu.

Kada je riječ o post-ljetnim grickalicama, malo je voća na vrhu popisa kao što je kivi. To je uvijek pametan izbor, a posebno na početku jeseni i nakon godišnjih odmora. Zapravo, Mira + Cueto preporučuje jesti ovo voće dva puta dnevno tijekom ovog doba godine. Postoji nekoliko razloga za to, osim njegove sposobnosti da smanji upalu u tijelu:
Konzumacija ove namirnice je zadovoljavajuća zbog velike količine biljnih vlakana koja sadrži. Ova vlakna igraju ključnu ulogu u regulaciji razine kolesterola, koja često može biti povišena kao posljedica prepuštanja ljetnim aktivnostima. Ne samo da ovo voće pomaže u ublažavanju zatvora, već također pruža izdašne količine antioksidansa koji se bore protiv štetnih učinaka slobodnih radikala. Tijekom odmora često smo bili izloženi sunčevim zrakama, što je dovelo do povećanja slobodnih radikala kojima se moramo suprotstaviti kako bismo spriječili napredovanje oksidativnih procesa i starenje.

Sa sadržajem vitamina C koji nadmašuje sadržaj većine agruma, ovo voće je prožeto drugim esencijalnim vitaminima koji pojačavaju njegova antiinfektivna svojstva. Neosporna je njegova sposobnost jačanja imunološkog sustava i sprječavanja virusnih infekcija. Osim toga, utvrđeno je da je kivi koristan za emocionalno blagostanje zbog prisutnosti melatonina. Specijalistkinja za spavanje Teresa Šnorbak provela je istraživanje kako bi utvrdila najučinkovitije namirnice za poboljšanje kvalitete sna, a kivi je zauzeo drugo mjesto na listi. Konzumacija kivija sat vremena prije spavanja svaku večer tijekom mjesec dana može značajno poboljšati kvalitetu sna. I ne samo to, već su brojni stručnjaci povezali nedostatak vitamina C s psihičkom i fizičkom iscrpljenošću. Kao rezultat toga, velika količina vitamina C koja se nalazi u kiviju može pomoći u oživljavanju razine energije.