AKO IMATE PREKO 30, OVU OBUĆU ODMAH PRESTANITE DA NOSITE: Izaziva velike ZDRAVSTVENE PROBLEME

0

Svi su željno isčekivali proljeće i toplije dane zbog mnogo toga, a jedan od razloga je što smo sada u mogućnosti nositi lakšu i udobniju obuću. Mnogi od nas jedva čekamo i da probamo ono što smo preko zime kupili i ono što je ove godine moderno. 

Obuća je jedna od ključnih stvari o kojoj treba voditi računa kada je čovekovo zdravlje u pitanju. Zapravo, veoma je bitno kakav će model patiki ili cipele biti, ovisi o zdravlju, našim godinama i slično, kaže ortoped doktor Elena Pastarnak. Najomiljeniji tip obuće su za sve generacije od 7 do 77 godina patike, ali mora veoma biti oprezan, jer koliko god da one delovale udobno, mogu izazvati potencijalni problem kod zdravlja. Mnoga deca, a i odrasi se suočavaju sa problemom ravnih stopala, pa samo često nošenje patika negativno utiče te širi veklike krvne sudove i kičmu.

Jedna od najomiljenijih vrsta obuće svih uzrasta, bukvalno do 7 do 77, jesu patike, ali koliko god da deluju udobno, one su i potencijalni izvor zdravstvenih problema. Ne samo kod dece, već i odraslih mogu da uzrokuju pojavu ravnih stopala. U takvim cipelama “luk stopala se spušta i postaje ravan, a samo stopalo se širi”, kaže ortoped. Osim toga, često nošenje patika negativno utiče na velike krvne sudove i kičmu.

Oni ljudi koji imaju više od 30 godina se ne preporučuje nošenje ove obuće iz razloga što su ligamenti dece i mladih poprilično elastični, te kako starimo se javlja ukočenost ligamenata i zglobova. Žene preko 30 godina bi trebale da nose cipele sa malom potpeticom, tačnije od tri do četiri centimetra. Muškarcima se savetuje da nose modele sa malo više izdignutijim zadnjim delom gazišta, te da uz to stave anatomski uložak. U takvoj obući ne postoji rizik od “uvrtanja” zgoba, te omogućava da hodamo brže i vodimo aktivniji način života. Zaključak bi bio da je izbor obuće veoma važana te da bi se smanjio rizik od proširenja vena, moramo da vodimo brigu o tome.