Ako imate OVAKVE snove, javite se lekaru! Čudan simptom tokom spavanja može da ukaže na neizlečivu bolest

0

Snovi su za mnoge ljude, naučnike, teologe i filozofe od uvek bili velika misterija. Mnogi ih povezuju sa nečim što smo preživeli ili o čemu razmišljamo. Dok neki veruju da je sudbina propisana kroz njih, ili kao nešto simbolično, te svaki aspekt sna tumače na razne načine. Postoje brojne knjige koji su tumači snova i mnogi ljudi u zavisnosti od sna koji sanjaju čitaju i istražuju. Mi vam danas donosimo ipak jednu priču koja je više okrenuta ka naučnoj strani kada su snovi u pitanju. Saznajte u nastavku teksta o čemu je reč!

Naime, u većini slučajeva organizam će nam poslati signale da nešto nije u redu. Zato je veoma važno da na vreme prepoznate ove znakove i tako sačuvate zdravlje. Studije su pokazale da bolesti poput Parkinsa i Alchajmera koje inače pogađaju starije osobe mogu i da zadese i mlađe koji često ignorišu simptome bolesti.

Jedan od potencijalnih znakova upozorenja za Parkinsonovu bolest, a pojavljuje se nekoliko godina ili čak decenija pre pojave motoričkih simptoma je poremećaj spavanja. Ako fizički reagujete na ono što sanjate, na primer, vičete u snu jer sanjate da se sa nekim svađate, ili mašete rukama u pokušaju da se odbranite od napadača, velika je verovatnoća da imate poremećaj sna.

Dosadašnje studije su povezale ovaj poremećaj spavanja sa Parkinsonovom bolešću, pri čemu je kod 30 do 41 odsto pacijenata dijagnostikovan poremećaj spavanja pre Parkinsona. Treba i napomenuti da neće svako ko ima poremećaj spavanja da oboli od Parkinsona, ali svakako treba biti na oprezu i redovno ići kod lekara na kontrole.