Željezo je jedan od ključnih elemenata naše krvi te ga to čini veoma važnim za zdravlje našeg tijela. Količina željeza u krvi ukazuje na mnogobrojne bolesti među kojima je najčešća anemija.

Određeni znakovi nam mogu ukazivati na manjak željeza u krvi među kojima možemo izdvojiti 10 najčešćih. Ukoliko više znakova uočite kod sebe, obratite se svom ljekaru.

ZAMOR

Osnovna funkcija željeza u krvi jeste proizvodnja hemoglobina (elementa crvenih krvnih stanica). On provodi kisik čiji manjak dovodi do konstantnog zamora tijela.

BOJA I IZGLED JEZIKA

Ukoliko je vaš jezik svijetle boje postoji mogućnost da patite od manjka željeza.

NEOBJAŠNJIVE GLAVOBOLJE I PROMJENJIVO RASPOLOŽENJE

Ukoliko primijetite manjak volje za obavljanjem svakodnevnih aktivnosti vrijeme je za provjeru krvne slike.

NEDOSTATAK DAHA

Ako vas zamara hodanje ili vas obično pospremanje kuće ostavi bez daha, uzrok može biti manjak željeza.

BLJEDILO

Blijed i ispran izgled kože je jedan od najčešćih simptoma manjka željeza u krvi. Bljedilo nastaje naglim smanjenjem crvenih krvnih stanica i oslabljenom krvnom cirkulacijom u tijelu.

NEDOSTATAK KONDICIJE

Ako ste osoba koja voli vježbati i baviti se fizičkom aktivnošću i koja to uobičajeno radi bez problema, pojava umora i smanjene mogućnosti izvođenja vježbi ukazuju na nedovoljne količine željeza.

BOLNI MIŠIĆI

Neobjašnjive “upale“ mišića su također jedan od znakova ovog problema.

LOMLJIVI NOTKI

Listanje noktiju, savitljivost i pucanje su također znakovi nepravilnosti u vašoj krvnoj slici.

SLABA I KRHKA KOSA

BOJA URINA

Alarmantan simptom nedostatka željeza jeste ružičast ili čak crven urin, ukoliko primijetite ovaj simptom, potražite stručnu pomoć u što kraćem vremenskom periodu.